Hívja jakuzzi szakértőjét: +36-30/469-3075

Hány felfújható jakuzzi árából jön ki egy beépített masszázsmedence?

Hány felfújható jakuzzi árából jön ki egy beépített masszázsmedence?

Hány felfújható jakuzzi árából jön ki egy beépített masszázsmedence? 800 533 VitalSpa jakuzzi, Masszázsmedence

Ön jó áron (és talán helytakarékosan) szeretné élvezni a pezsgőfürdő előnyeit.

Nekem érdekemben állna azt mondani, hogy akkor válasszon egy VitalSpa-modellt – ár-érték arányban tényleg a piac legjobbjai között tartják őket számon.

De ennél komolyabban vesszük egymást (ahogyan azt kisokosunk anyagaitól megszokhatta). Jakuzziszakértőként ezzel a cikkel az a célom, hogy olyan iránytűt adjak a kezébe, amivel magabiztosan tud eligazodni a felfújható és a beépített jakuzzik világában.

felfújható jakuzzi vs normál/beépített jakuzzi

Szerintem az Ön fejében is megfordult: „csábítóan jó vásárnak tűnik a felfújható masszázsmedence”. De vajon tényleg az? Ha erre a cikkre kattintott, akkor olyan kérdések is foglalkoztatják, hogy:

  • melyik medencének mennyi a fenntartási költsége,
  • milyen masszázsfunkciókat várhat a felfújható és a „rendes” jakuzzitól,
  • hosszú távon melyik éri meg jobban az árát,
  • mennyivel tartósabb a gumijakuzzinál egy igazi masszázsmedence.

Tartson velem a következő 5 percben és kielégítő válaszokat kap.

Mi a különbség a férőhely és az „ideális X személy részére” között?

A „mennyien fogjuk használni a jakuzzit” kérdést minden vásárlás előtt álló felteszi (nagyon bölcsen).

Logikusnak tűnik, hogy ha négyen vannak a családban, akkor elég lesz egy 4 férőhelyes medence. A gyakorlatban másképp kell számolni: általában a megadott férőhelyek számánál kevesebben tudják egyszerre kényelembe helyezni magukat.

„Direkt vezetnek félre a gyártók?”

Dehogy, ez csupán 2 eltérő logikájú adat.

A férőhely azt mutatja, hogy a medence megvásárlásával hány darab masszázshelyet kap – pl. ha van 5 ülőhely és 1 fekvőhely, az a medence 6 férőhelyes, de nem biztos, hogy 6 személyes.

Vitalspa jakuzzi férőhelyek

Az „ideális X személy részére” pedig azt, hogy tól-ig hány ember tudja egyszerre használni a medencét. Ez persze függ attól, hogy ki mekkora, illetve számolunk azzal, hogy a fürdőzők bizonyos időnként helyet cserélnek, mert egyfajta illemszabály, hogy hagyjuk, hogy mindenki ki tudja használni a különböző masszázsfunkciókat.

A medence kiválasztása előtt tehát két dolgot érdemes megtennie.

  1. A családjával együtt kipróbálja a masszázsmedencéket. Üljön bele, nyújtózzon el, nézze meg, elfér-e a könyöke, térde, mindene. (A gumijakuzziknak ritkán van bemutatótermük, így ez a lehetőség ott valószínűleg kiesik.)

A VitalSpa-nál a medencepróba díj-és kötelezettségmentes csak annyit kérünk, hogy előzetesen foglaljon időpontot.

  1. A biztonság kedvéért azzal számol, hogy mondjuk egy 5-6 férőhelyes jakuzzi többnyire 2 felnőttre és 2-3 gyerekre van méretezve.

Természetesen talál a piacon olyan modellt is, ahol a tervezők nemcsak a funkciókat, hanem a tágasságot is maximumra járatták. Ilyen például a Bermuda – ebben a cikkben olvashat róla részletesen.

A felfújható változatoknál tovább nehezíti a pontosítást, hogy nincsenek ténylegesen kialakított ülő-és fekvőhelyek. Ez azt jelenti, hogy egy 5-7 személyesnek beállított termékben 3-4 felnőttnél többen szinte biztosan nem férnek el.

Mi a különbség a levegőfúvóka és a hidromasszázs fúvókák között?

Egy átlagos érdeklődő értékítéletét könnyen félreviszi, amikor meglátja, hogy egy felfújható jakuzziban 100 (vagy annál is több) levegőfúvóka van.

Ön már itt felvonja a szemöldökét, mert talán eszébe jut, hogy a „full extrás” Atlantis masszázsmedencében „csak” 73 masszázsfúvóka van (és ehhez is 4 masszázspumpa adja a masszázserőt).

Na igen, a légfúvóka és a valódi hidromasszázs között a különbség ég és föld – vagy pontosabban: lég és víz.

A levegőfúvókák bugyogtatják a vizet, tehát pezsgőfürdőszerű élményt adnak – masszázsélményt viszont nem. A buborékokban nincs erő. Hiába van 10, 100 vagy 1000 levegőfúvóka a felfújható medencében, ha a masszázsélménye viszont egy nagy 0.

A VitalSpa vízfúvókáiban viszont olyan masszázserő lakozik, amire még a sokat tapasztalt masszőrök is elégedetten csettintenek. Ezek képesek izmokat átdögönyözni, lazító- vagy épp sportmasszázst adni, vérkeringést javítani – és hidroterápiás élettani előnyöket adni. Jólesik és jólétet ad.

Nézze meg például az Aruba (az egyik legnépszerűbb 3 férőhelyes medencénk) belső kialakítását:

VitalSpa Aruba jakuzzi fehér

Észreveszi, amit én?

Az 1 fekvő és 2 ülőhely mindegyikén más a fúvókák elhelyezkedése, vagyis 1 medencében 3 masszázsélményt kap.

A fekvőhelyen a teljes testét átdögönyöztetheti a nyakától a lábujjakig (belegondolni is kellemes), az ülőhelyek egyikén nagy teljesítményű fúvókákkal lazíthatja le a stressztől befeszült hátizmait, lapockáit, a másikon pedig pont- vagy körkörös masszázzsal kényeztetheti a munkától megfáradt felsőtestét.VitalSpa Aruba jakuzzi masszázsfunkciók

(Minél többféle masszázs kerül egy medencébe, annál nagyobb szabadsággal tudja eldönteni, milyen dögönyözést választ egy hosszú nap után.)

Két dolog miatt a masszázspumpákat is megemlítem.

  1. Ha ezekből több is van a jakuzziban, akkor részenként tudja állítani a vízerősséget, azaz Önnek egy kellemesen simogató érzetben lehet része, míg az Önnel szemben ülő kaphat egy erőteljes masszázst.
  2. Ezek felelnek azért, hogy mindenki döccenésmentesen – tehát az áramló víz akadozása nélkül – tudjon elmerülni a habokban.

VitalSpa jakuzzi masszázspumpa (állítható fúvókaerősség)

A VitalSpa jakuzzik még a masszázspumpa által termelt hőenergiát
is felhasználják a víz melegen tartásához.

Az energiahatékonyság miatt figyeljen arra (illetve kérdezzen rá), hogy be tudja-e állítani, hogy a fúvókák csak azokon a helyeken menjenek, ahol ülnek, az üres helyeken pedig csendben pihenjenek, tehát ne pörgessék feleslegesen a villanyórát.

(Ez nem minden gyártónál természetes, de hosszú távon fontos az energiaszámlákban.)

Melyik medencében kényelmesebb ülni?

Képzelje el, hogy áthívom Önt. Megkínálom kávéval vagy teával, majd a nappaliban hellyel kínálom – a földön. Ezt furcsának találná, no és kényelmetlennek.

Ami a hétköznapi vendéglátásban is elfogadhatatlan, az a wellnessben még inkább az.

A felfújható masszázsmedencék komoly, talán technológiailag is leküzdhetetlen hátránya az, hogy nem tudnak kényelmes üléseket kialakítani. A „földön” ülünk (vékony réteg van köztünk és a talaj között), nincsenek kialakított ülések vagy fekvőhelyek, hanem egy (felülről nézve) kerek, négyszög alakú vagy hatszögletes medencetér falának dőlhetünk, ráadásul mindegyik hely ugyanolyan. Ez a vita így nem dolce.

Ezzel szemben egy igazi masszázsmedence már azzal boldoggá teszi Önt, hogy az ülő- és fekvőhelyek kényelmesebbek talán, mint a kanapéja.

Még be sem kapcsolta a hidromasszázst, már pihen.

Vitalspa csúcsmedencék cikk borítókép

Ha megnézi felülről bármelyik VitalSpa medencét, azt látja, hogy mindegyik hely egy kicsit más: ez inkább derekat masszíroz, az inkább a hát felső részét, amaz meg a teljes testet és így tovább. Ön egy medencét vesz, amely (5 hely esetén) 5 külön masszázsra képes (a masszázserő és a -típus természetesen ízlése szerint állítható).

Ha csak kicsit hűsölni szeretne, opció a felfújható medence. Ha viszont valódi kényelemre és valódi hidromasszázsra vágyik, akkor csak a valódi jakuzzi marad.

Mi a helyzet a garanciával?

Legnagyobb meglepetésemre még a magasabb árkategóriájú (800 000 forint körüli) felfújható jakuzzikra sem biztos, hogy érvényes a kötelező 1 éves jótállás, mert „nem sorolható a tartós fogyasztási cikkek közé”.

Vásárlói részről ezt hatalmas kockázatnak tartom – különösen úgy, hogy mindketten tudjuk, hogy pár éven belül szinte biztosan tönkremegy. Anyagkombinációja magában hordozza a gyakori kilyukadást, foltozást is, ami nem túl kecsegtető ajánlat.

Pedig ha egy termék jó minőségű, akkor arra a gyártó büszkén vállal garanciát. És ideális esetben azt nézi, hogyan tudja a legtöbbet adni a vevőinek – nem pedig azt, hogyan tudja teljesíteni a törvényi minimumot.

A VitalSpa ezért bővítette ki a korábban is vevőkényeztető garanciát úgy, hogy:

  • a csővezetékekre 2 helyett 3 év
  • a kijelzőmodulra 2 helyett 3 év
  • az akril felületére 3 helyett 5 év
  • a tartószerkezetre 10 helyett 15 év jótállást kap.

VitalSpa megnövelt piacbajnok jakuzzi garancia

26 éve készítünk masszázsberendezéseket és egyre jobbak vagyunk. Ennek az állításnak az egyre hosszabb garancia ad igazi súlyt.

A kiterjesztett garancia része, hogy a masszázsmedence beüzemelése után 6-12 hónappal kimegyünk és lefuttatunk egy díjmentes ellenőrzést, tehát alaposan átnézzük a gépészetet, a funkciókat és a vízminőséget – ha kell, korrigálunk, javítunk, optimalizálunk. (Ez 100%-ban ingyenes Önnek.)

5 tévhit a jakuzzikról

Szinte biztosra veszem, hogy többről hallott már – talán egyik-másik Önnek is eszébe jutott.

  1. A masszázsmedencének nagy a vízigénye

Elsőre tényleg soknak tűnhet az 1000–1500 literes űrtartalom, de mindjárt változik a véleménye, ha hozzáteszem, hogy a jakuzzi vizét bőven elég 6-12 havonta cserélni.

(26 év távlatából kifejezetten ajánlom a ritkább vízcserét, mert így lesz kezelésről kezelésre egyre selymesebb, lágyabb és simogatóbb a fürdőzés.)

Ez a medence méretétől függően durván 125 liter vizet jelent havonta, ami kevesebb, mint az átlagos napi vízfelhasználásunk – a statisztikák szerint napi kb. 150 liter csapvizet engedünk ki főzéshez, takarításhoz, fürdéshez és kertészkedéshez.

Ráadásul a jakuzzi vize újrahasznosítható: felhasználhatja például a terasz vagy a járda takarítására, a vegyszermentesen tisztított jakuzzivíz pedig még kertlocsolásra is felhasználható a vízcserekor.

  1. Durva vegyszerek kellenek a víz tisztán tartásához

A felfújható változatokra talán igaz az állítás, mert a szűrőrendszerük nem elég hatékony. Az ebből fakadó hiányosságot pedig klóros tisztítószerekkel, habzásgátlókkal, algásodásgátlókkal orvosolják.

De Ön nem egy kémialaborban szeretne fürdőzni – főleg nem a gyermekével.

Egy igényes jakuzzi körül viszont 2 környezet- és bőrbarát kiegészítő miatt nem érzi a tipikus uszodaszagot.

A klórnál 600–3000-szer hatékonyabb, így minimálisra csökkenti a szükséges vegyszermennyiséget.

jakuzzi ózon

VitalSpa jakuzzi papírszűrő

Nemcsak selymesebbé és tisztábbá teszi a vizet, hanem ritkábban kell cserélni, mint az átlagos papírszűrőt és a vízpumpákat is kíméli.

(Extraként szoktuk ajánlani az UV-C sterilizálót azoknak, akik még fenntarthatóbb módon akarják frissen, tisztán tartani a medencevizet.)

  1. Hangos

A gumijakuzzik gépészete (még) tényleg zajos – van olyan termék, ami annyira zúg használat közben, hogy a saját gondolatait sem hallja –, a prémium tervezésű jakuzzik viszont olyan halkan duruzsolnak, hogy normál hangerővel tud beszélgetni az Önnel szemben ülőkkel.

(Kivéve, ha szabadjára engedik az audiorendszer basszusát.)

VitalSpa jakuzzi csendes működés

  1. Körülményes a téliesítése

Egy beépített masszázsmedencéről nem macerásabb gondoskodni, mint egy felfújható medencét leengedni, alaposan kitakarítani, majd összehajtogatni és beszuszakolni olyan tárolóhelyre, ahol védve van a fagytól, a kosztól és a rovaroktól.

Az igaz, hogy a telepített jakuzzik téliesítését jobb szakértőre bízni, de csak azért, mert neki a kisujjában van minden mozdulat, amivel a biztosan nem marad pangóvíz a csövekben – és a művelethez biztosan van megfelelő eszköze, vegyszere.

(Ha belegondolunk, kis ár ez azért, hogy 10-15 évig bármikor el tudjon lazulni a saját wellness-szigetén.)

De ha van kedve hozzá, mindent megmutatunk, hogy Ön is meg tudja oldani. Minden VitalSpa jakuzzi felhasználóbarát.

  1. Hidegben a „kertet fűti”

A gumijakuzzik minden valószínűséggel igen, mert kezdetleges a szigetelésük – éppen ezért használják őket főleg nyáron.

Pedig igazi hétköznapi luxus, amikor egy sötét, hideg téli napon arra ér haza, hogy várja egy melegen gőzölgő jakuzzi.

„Ezt biztos egy vagyon lenne fenntartani” – kapnak a szívükhöz, akik nem hallottak még a „4 évszak” hőszigetelésről, ami megtartja a vízhőt, véd a külső hőmérsékletváltozástól és újrahasznosítja a masszázspumpa által termelt hőenergiát.

Ha ezen felül thermotetőt is húz a medencére (a bemutatóteremben kipróbálhatja, mennyire könnyű mozgatni), azzal az energiatakarékosság mellett a fizikai védelmet is kipipálja.

4 évszak hőszigetelés + thermotető

Na de számoljunk utána a cikk címében feltett kérdésnek is.

Hány felfújható jakuzzi árából jön ki egy 15 évre tervezett masszázsmedence?

Tudjuk, hogy a felfújható jakuzzik néhány év után „menetrendszerűen” tönkremennek.

Szerencsés esetben befoltozhatók a – szerintem büdös– ragasztóval, de így is csak pár hónappal sikerül elodázni a cserét.

A tapasztalat azt mutatja, hogy 2-3 évente szinte biztosan újat kell venni.

A kínálat jelenleg széles a 200 000 és 800 000 közötti árkategóriában. Az igazságosság miatt válasszuk a középutat, tehát számoljunk egy 500 000 forintos termékkel – az egyszerűség kedvéért az inflációt és a népszerűségből fakadó drágulást figyelmen kívül hagyjuk.

15 év alatt minimum 5 felfújható jakuzzit kellene vennünk, ami 2 500 000 forint.

Milyen beépített jakuzzit kapunk ma ennyiért (legalább ennyi időre)?

Például az Arubát, ami valamivel még olcsóbb is (2 150 000 forint a listaára), kiterjesztett VitalSpa-garanciával, színterápiával, ózonfertőtlenítéssel, „4 évszak” hőszigeteléssel, fagyásvédelemmel és Thermowood fa oldalburkolattal – ah, nagyon szép, nézze csak meg.

VitalSpa Aruba jakuzzi deluxe burkolattal

A kényelmes és ergonomikus fekvőhely és ülőhelyek, ez mind az alapfelszereltség része, amit kedve és költségkerete szerint turbózhat extrákkal. (Ha csak egyet ajánlhatnék, akkor a Thermotetőt mondanám, mert különösen kültéri medencénél szinte azonnal visszahozza az árát.)

Majdnem kijön még az 5 felfújható jakuzzi árából a Florida (2 750 000 forint a listaára) és Calypso (listaára 2 790 000 forint).

A döntésbe persze nehezen beárazható részletek is beleszólnak.

Ilyen a beépített jakuzzikra adott nagyvonalú garancia, a bármikor elérhető lazító masszázs (amit az egyszerű levegőfúvókáktól nem kap meg, ugye), az energiatakarékos működtetés és az elegáns, kényelmes és ergonomikus kialakítás.

Szerintem már érzi, melyik pezsgőfürdő lesz Önnek a legjobb: a felfújható vagy a beépített változat.

Ha most úgy érzi, még többet szeretne tudni a tudatos jakuzziválasztásról, akkor ajánlom a téma minden apró részletét bemutató anyagunkat.

VitalSpa bemutatóterem időpontfoglalás

Ha pedig már a típusok között nézelődik, akkor lapozza fel a naptárát és jöjjön el a bemutatótermünkbe egy díjmentes jakuzzipróbára.

(Ha időpontot foglal, soron kívül fogadjuk.)

Ettől függetlenül még egy kérdést szeretnék tisztázni.

A felfújható jakuzzit senkinek nem ajánlom?

Egyelőre érdeklődéssel figyelem a piacot. (A jelenlegi helyzet alapján inkább ruháznék be egy igazi masszázsmedencére, mert a felfújható technológia még gyerekcipőben jár.)

Azt gondolom, hogy aki beéri a légbuborékok pezsgésével, nem szeretné kihasználni a vízsugarak egészségügyi előnyeit és helyszűkében van, annak kompromisszumos megoldás lehet a nyaralóba vagy a kertbe, teraszra nyáron. Tudván tudjuk: nem alternatívája a hidromasszázst adó medencének.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.