Hívja jakuzzi szakértőjét: +36-30/469-3075

Ön mennyi vizet használ otthonában?

Ön mennyi vizet használ otthonában?

Ön mennyi vizet használ otthonában? 800 534 VitalSpa jakuzzi, Masszázsmedence

Gyakori érv a „vizes luxuscikkekkel” kapcsolatban, hogy feleslegesen pazarolják az édesvizet, és egyúttal rettentő mértékben megdobják a vízszámlát is. Nos, utánanéztünk ennek egy picit, hiszen Magyarország hidromasszázs-szakértőiként pontosan tudjuk, hogy mennyi vizet fogyasztanak a medencéink, de kíváncsiak voltunk, hogy a napi rutin során mennyi vizet pancsolunk el például a zuhany alatt állva.

Kezdjük azzal, amit mi pontosan tudunk

A masszázsmedence vize, a megfelelő karbantartási tevékenység mellett meglepően sokáig használható, teljesen felesleges havonta-kéthavonta cserélni. Bizonyos szituációkban, akár még az éves-féléves csere is teljesen helyénvaló és biztonságos, ez körülbelül 1000-1500 liter víz felhasználását jelenti éves szinten.

Ez elsőre rengeteg víznek tűnik, és amikor minket kérdeznek, hogy mennyit fogyaszt évente egy VitalSpa masszázsmedence, szinte mindig látjuk az őszinte döbbenetet az érdeklődők arcán.

Érdemes azonban megvizsgálni, hogy a gyakorlatban egy átlagos háztartás vízfogyasztásához viszonyítva mégis milyen mennyiségű vízhasználatról van szó.

 

Családi vízhasználat éves szinten

 

A Természetvédelmi Világalap (World Wide Found for Nature; WWF) számításai szerint az egy főre levetített napi vízhasználat 150 literben mérhető. Mielőtt azonban eljutnánk a masszázsmedence 1000-1500 literes éves(!) vízigényéhez, nem elégszünk meg azzal, hogy kijelentjük: egy ember átlagosan 10 nap alatt használ el annyi vizet, mint amennyit a masszázsmedence ellátása megkíván.

Pedig ez tényleg így van, és ezt nem mi állítjuk, hanem a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete.

 

Hogy jön össze ez a 150 liter?

 

A napi 150 litert értelemszerűen nem úgy kell elképzelni, hogy a család egy tagja számolatlanul pazarolja a vizet, a szakemberek a következő értékeket állapították meg a vízhasználatot illetően:

  • takarítás: 4 liter
  • mosogatás, főzés: 7 liter
  • fürdés: 70 liter
  • kertészkedés: 6 liter
  • mosás: 18 liter
  • WC használat: 45 liter

Egyértelmű, hogy a fürdéssel pazaroljuk a legtöbb vizet, az érték persze változhat annak függvényében, hogy kádban fürdünk, vagy zuhanyozunk. Azonban általánosságban elmondható, hogy egy fő, egy hónap alatt 4500 liter vizet használ el otthon.

Igen, ez egy elég megdöbbentő adat, pláne, ha ezt még a hónapok számával is felszorozzuk, hiszen aligha gondolta volna bárki, hogy egy ember, egy évben, pusztán a háztartási rutinnal átlagban 54.000 liter vizet használ el. Ehhez képest szerintünk azért nem olyan sok az az 1000-1500 liter víz, amit egy masszázsmedence használata megkíván.

Az elhasznált víz újrahasznosításáról

 

Ráadásul az elhasznált vizet is fel lehet még használni, mi mindig erre biztatjuk a vásárlóinkat. Az a víz, ami már nem alkalmas emberi használatra még tökéletesen megfelel egyes ház körüli teendők elvégzésére, gondoljunk csak a terasz, vagy a járda takarítására, vagy a növények öntözésére.

A fentiekből is világosan látszik, hogy egy masszázsmedence nagyságrendekkel kevesebb vizet használ el, mint a napi rutin során egy ember. Ezzel párhuzamosan nemcsak a vízhasználat díja, de a csatornahasználat is jóval kevesebb, így összességében elmondható, hogy ez a legalacsonyabb rezsiköltséggel járó relaxációs és szórakoztató vizes berendezés.

 

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.