Hívja jakuzzi szakértőjét: +36-1-700 2135

Mitől opálos a jakuzzi vize? Tippek a probléma kezeléséhez!

Mitől opálos a jakuzzi vize? Tippek a probléma kezeléséhez!

Mitől opálos a jakuzzi vize? Tippek a probléma kezeléséhez! 800 400 VitalSpa jakuzzi, Masszázsmedence

Bizonyára Ön sem tud kellemesebb programot, mint egy hosszú és fárasztó nap után elmerülni a jakuzzi meleg és pezsgő vizében. Tagadhatatlan, hogy egy otthoni masszázsmedence hatalmas élmény a család minden tagjának, ráadásul az év bármely szakában. Igen ám, de sajnos a fürdőzést könnyen elronthatja, ha a víz minősége kívánnivalót hagy maga után.

Az opálos víz nem csupán esztétikai kérdés, hanem akár betegségek forrása is lehet. A kezelés tehát nem tűr halasztást! Szerencsére a VitalSpa számos bizonyított megoldással rukkolt elő a medence vizének tisztán tartására. Ezek közé tartozik az ózonos fertőtlenítő, az UV-C vízkezelő és a különleges szűrők. Olvasson tovább, ha szeretne többet is megtudni a módszereinkről!

Mitől opálos a jakuzzi vize? Íme a leggyakoribb okok!

Ezek a problémák árnyékolhatják be az otthoni wellnessélményt

A jakuzzizásnál különösen fontos, hogy a víz tökéletesen tiszta legyen. Ha Önnek kültéri medencéje van, bizonyára tapasztalta már, hogy milyen gyorsan romlik a vízminőség, pláne, ha hosszú időn keresztül nem használja a jakuzzit. Ennek oka többnyire az, hogy bogarak, esővíz vagy falevelek kerülnek a masszázsmedencébe.

Szintén igen gyakori oknak számít, hogy a gyerekek az önfeledt játék közben nem ügyelnek a tisztaságra, és koszosan, piszkos lábbal csobbannak egyet. A leggyakoribb probléma ezzel együtt az opálosodás, azaz a víz zavarossá válása.

Elkerülhetetlen az opálos víz kezelése

Aligha lesz kedve Önnek vagy a családjának medencézni, amennyiben a saját jakuzziját is megtámadta az opálosodás. Túl azon, hogy nem jó érzés ilyen vízbe mártózni, némi egészségügyi kockázattal is számolnia kell. Akár allergiás reakció, bőrpír vagy valamilyen fertőzés is előfordulhat – persze csak akkor, ha nem a lehető legjobb megoldás mellett tette le a voksát.

A VitalSpa jakuzzikat úgy fejlesztették, hogy az opálos víz kialakulásának esélye se legyen. Ezt szolgálják az olyan, az opálosodást megelőző, korszerű technikák, mint az ózonos fertőtlenítő, az UV-C vízkezelő és a szűrők. A későbbiekben részletesen is olvashat ezekről az eljárásokról.

UV-C vízkezelő
UV-C vízkezelő

Mitől válhat opálossá a víz a jakuzziban?

A rövid válasz úgy hangzik, hogy a jakuzzi vize a nem megfelelő vízkezelés miatt lesz opálos, zavaros. Ennek hátterében az esetek többségében szűrési problémák állnak. Ha a szűrő nem működik előírásszerűen vagy ha elmulasztja a rendszeres karbantartásukat, akkor sajnos jelentős opálosodással kell számolnia.

Akkor is ez történik, amikor nem megfelelő a szűrési idő és ciklusszám. Ennek ideális mennyiségét az úgynevezett Gage-Bidwell-törvény alapján lehet meghatározni – ezt a módszert használják a strandok medencéjénél is.

Annak érdekében, hogy a medencéje vize tiszta maradjon, rendszeresen meg kell mérnie a víz pH-értékét is. A pH-érték és a klórszint szabályozásával rengeteget tehet azért, hogy elkerülje a víz zavarossá válását.

Pleatco szurobetet 2

A VitalSpa dupla Pleatco papírszűrőkkel és a  az ózongenerátor által biztosított csírátlanítással a medence tisztán tartása egyszerű és nem igényel különösebb időráfordítást.

A leggyakoribb tévhitek a témában

Az egyik legelterjedtebb tévhit a víz opálosságával kapcsolatban, hogy azt kizárólag algásodás okozza. Noha igaz, hogy az algásodás is zavarossá teheti a vizet, cseppet sem törvényszerű, hogy ez az ok áll mögötte. Ugyanúgy ludas lehet a kémiai egyensúly megbomlása vagy a szűrőrendszer meghibásodása. Gyakorran felmerülő téves vélekedés az is, hogy a klór az egyetlen szóba jöhető megoldás a víz tisztán tartására. Valójában léteznek más, kevésbé agresszív vegyszerek is.

Végül egy utolsó tévhit: önmagában a megfelelő pH-érték beállítása nem garantálja, hogy a vízminőség kifogástalan lesz. A pH-értékre érdemes úgy tekintenie, mint egyetlen paraméterre a sok közül. A víz minőségét számos tényező határozza meg, önmagában tehát a pH-érték nem árul el sokat arról.

A VitalSpa medencék milyen megoldásokat használnak az opálos víz megelőzésére?

Négy tényező, ami az opálos vízhez vezet

Négy tényezőt is említhetünk, amitől a víz opálosodhat. Az első, hogy nem ideális a víz pH-szintje. Ebben az esetben a zavarosság megjelenése garantált, akár már néhány nap alatt. A víz pH-értékét tehát mindenképpen a normál értékre kell állítani.

Az opálosodás második oka az, ha nincs elegendő mennyiségű aktív vegyszer a vízben – ahogy már említettük, ez nem csupán klór lehet.

A harmadik tényező a szűrési idővel függ össze. A Gage-Bidwell hígítási törvény értelmében a naponta háromszor-négyszer, azaz hat-nyolc óránként átforgatott víz 95-98%-ban hígítja a szennyezett medencevizet a szűrt és fertőtlenített vízzel. Vagyis az opálosodás elkerüléséhez a teljes vízmennyiségnek naponta legalább háromszor-négyszer át kell haladnia a szűrőrendszeren.

A negyedik ok pedig nem más, mint a hiányos szűrőtisztaság vagy a rosszul kivitelezett, elromlott szűrőszerkezet.

Mindegy melyik probléma okozza Önnél a víz opálossá válását, egy dolog biztos: ha ezeket szeretné elkerülni, akkor a VitalSpa jakuzzik az Önnek valók. A VitalSpa jakuzzik esetében minden adott ahhoz, hogy Ön elkerülje az pálos víz okozta kellemetlenségeket.

Ez a rossz technika az opálos víz kezelésére

Ha megkérdez egy laikust, hogy mégis hogyan lehet tisztán tartani a medence vizét, akkor alighanem erre a célra a klórt fogja mondani, amit minél nagyobb mennyiségben kell a vízbe adagolni. A szaknyelv sokkolásnak nevezi azt a módszert, amikor rengeteg klórt és pH-kiegyenlítőt adunk a vízhez abban reménykedve, hogy attól megszűnik az opálosodás.

Ez a technika se nem hatékony, se nem környezetbarát, de ami ennél is nagyobb gond, hogy az Ön és családja egészségére sincs jó hatással. Talán mondani sem kell, hogy a klór a legkevésbé sem számít bőrbarát vegyszernek. A VitalSpa medencék ennél lényegesen kíméletesebb, ugyanakkor hatékonyabb módszereket kínálnak. Lássuk részletesen, hogy mik ezek!

A VitalSpa jakuzzik innovatív és hatékony megoldásai

Szögezzük le az elején, hogy olyan medence nem létezik, amit nem kell tisztítani. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy Önnek mennyit kell ezzel bajlódni, és hogy a tisztítás, vízszűrés mennyire eredményes. A VitalSpa jakuzzik mindkét területen verhetetlenek!

Minden VitalSpa medencében megtalálható ugyanis az egyedi ózonos vízfertőtlenítő rendszer. Ez a technika alapvető annak eléréséhez, hogy Önnek minél kevesebb vegyszert kelljen használnia a jakuzzija tisztán tartásához. Az ózon egy teljesen természetes anyag, az oxigén egyik vegyülete, így ez az eljárás garantáltan nem károsítja se az Ön és családja egészségét, se az élővilágot.

Ózonos vízfertőtlenítés

A VitalSpa medencék az ózon ereje mellett az antibakteriális Pleatco szűrőbetéteket is segítségül hívják az opálosodás ellen.

A két technika kombinációja maximális csírátlanítást valósít meg, a medencéje vize pedig sosem látott tisztaságú lesz. További előny, hogy a Pleatco szűrőbetétek a jakuzzi karbantartását is leegyszerűsítik, vagyis Önnek jóval kevesebb ideje megy el erre.

Antibakteriális szűrő

Hasonlóan az ózonhoz, az UV-C is a természet erejével teszi tisztává, zavarmentessé a medence vizét. Tudományosan is bizonyított tény, hogy az ultraviola fény akár a mikroorganizmusok 99,9%-át is képes elpusztítani, ráadásul bármiféle vegyszeres rásegítés nélkül. Ha ezeket – az ózonos vízfertőtlenítőt, a Pleatco szűrőbetéteket és az UV-Ct – kombináljuk, aligha lesz esélye bármilyen kórokozónak megtelepedni az Ön medencéjében.

UV-C vízkezelő

A kémiai fertőtlenítés ezzel együtt olykor-olykor megkerülhetetlen. Hogy pontosan milyen gyakran van rá szükség, az a használattól függ. Mindenképp olyan fertőtlenítőre van szüksége, ami nem okoz bőr- vagy szemirritációt, és a gyermekeire sem veszélyes. Pontosan ilyen a SpaBalancer vízkezelő, amit érzékeny bőr esetén is bátran használhat a víz fertőtlenítésére, lággyá tételére.

VitalSpa spabalancer

A víz pH-értékét egy olyan berendezéssel tarthatja legkönnyebben egyensúlyban, ami automatikusan mér. Ennek alighanem a csúcsát jelenti a SpaMentor vízelemző, aminek segítségével egy mobilalkalmazáson keresztül kaphat képet a víz minőségéről – bárhol és bármikor.

VitalSpa Spa mentor

A VitalSpa egyik legkelendőbb extra kiegészítője az Easy félautomata vízápolási rendszer. Ez az okos készülék állandó fertőtlenítést garantál, akár az Ön távollétekor is. Használatával hetekig rá sem kell néznie a medencére, a vízminőség mégis kifogástalan marad.

EASY automata vízfertőtlenítő rendszer

Télen is használná a jakuzziját, de nem szeretne állandóan a víz felmelegedésére várni? A thermotető vastag szigetelőanyaga meggátolja, hogy a víz kihűljön, ezért Ön a legkeményebb fagyok idején is elmerülhet a kellemes forró vízben. A még teljesebb élményért egy thermotető emelőt is célszerű beszereznie, hogy a tető emelése könnyebb legyen, és azt ne a földön kelljen tárolnia, amíg fürdik.

Thermotető emelő

A rendszeres karbantartás elengedhetetlen

Hetente egyszer egy-két órát érdemes a medence ellenőrzésére szánnia, hogy azonnal felfedezze az esetleges vízminőség romlást. Semmiképp ne feledkezzen meg a papírszűrő tisztán tartásáról vagy cseréjéről, ha már nagyon elhasználódott. A vízkezelés szintén nem maradhat el időről időre, mert a jakuzzi csakis így mutatja majd a legjobb formáját.

Miért kötne kompromisszumokat és bajlódna félmegoldásokkal a medencéje tisztasága kapcsán?

A VitalSpa korszerű és újszerű megoldásaival minimális időt és pénzt kell csupán arra szánnia, hogy bármikor a legjobb vízminőséget élvezhesse. Ezek a medencék az egész család számára garantálják a biztonságos és élményszerű medencézést!